Solarcentrum Veendam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Werking zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een net-gekoppeld systeem voor zonne-energie bestaat uit zonnepanelen, omvormer, montagesysteem, bekabeling en een extra automaat in de meterkast. De zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn onderling verbonden.

Zonnecel

In een zonnecel wordt (zon)licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Een standaard zonnecel bestaat uit een dun plaatje met aan de bovenzijde een negatieve lading en aan de onderzijde een positieve lading. Dit plaatje is gemaakt van een halfgeleidend materiaal, silicium. Silicium geleidt alleen als goed als er licht op valt. Door invallend licht wordt er een elektrische stroom op gang gebracht.

Omvormer

Nu moet de omvormer aan het werk. De elektriciteit die in de zonnecellen wordt opgewekt, is namelijk gelijkstroom. Gelijkstroom is niet geschikt voor gebruik in huis, dit moet wisselstroom zijn. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom en zorgt ervoor dat de spanning voldoende hoog is (230V). Via de bekabeling wordt de wisselstroom naar de meterkast geleidt. Hiervoor is een aparte automaat nodig in de meterkast. De stroom kan nu gebruikt worden. Het teveel aan opgewekte stroom wordt teruggeveerd aan het elektriciteitsnet. De meter zal dan gaan terugdraaien. Op momenten dat de opbrengst van de stroom uit de zonnepanelen niet toereikend is voor het eigen gebruik (bijvoorbeeld ‘s nachts), zal de stroom uit het elektriciteitsnet worden gehaald.

Oriëntatie en hellingshoek

Voor elk type dak is er een passende oplossing. Belangrijk voor de plaatsing zijn de oriëntatie en de hellingshoek. Voor Nederland geldt een optimale situatie als de zonnepanelen zuidwaarts zijn gericht en een hellingshoek met de grond maken van 35 graden. Een andere positionering van de zonnepanelen heeft invloed op het rendement van de zonnepanelen. Laat u hierover juist informeren!

Zonnepanelen laten installeren op schuin dak

Bij een schuin dak voorzien van dakpannen worden er dakhaken bevestigd aan de dakpanregels. Er wordt een doorvoer gemaakt door het dakbeschot, waar de elektriciteitskabel door naar binnen wordt gevoerd. De omvormer wordt binnenshuis opgehangen, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Vervolgens worden de dakpannen weer op hun plaats gelegd. Aan de dakhaken worden, over de dakpannen heen montagerails bevestigd. De zonnepanelen worden op de montagerails geschroefd door middel van speciale klembeugels. De zonnepanelen worden onderling door middel van elektriciteitskabels in serie verbonden. Vervolgens worden de zonnepanelen aangesloten op de omvormer.
De mogelijkheid bestaat ook om de zonnepanelen te integreren in het dak. De dakpannen worden hierbij verwijderd en de zonnepanelen worden op het dakbeschot gemonteerd. De zonnepanelen nemen hierbij de functie van de dakbedekking over.

Zonnepaneel schuindak

Zonnepanelen laten installeren op plat dak

Bij een plat dak worden de zonnepanelen in een speciaal frame geplaatst. Het frame zorgt ervoor dat de zonnepanelen de juiste oriëntatie en hellingshoek hebben voor een optimaal rendement. Het frame wordt verzwaard wat zorgt voor de stabiliteit.

Zonnepanelen plat dak

Serieschakeling

In het algemeen worden de zonnepanelen in serie geschakeld. Het nadeel hiervan is dat het zonnepaneel met de laagste opbrengst bepalend is voor de hele installatie. In die gevallen dat er veel schaduwwerking is, kunnen de zonnepanelen ook parallel worden geschakeld. Hierdoor werken de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Ieder zonnepaneel krijgt dan zijn eigen powerbox (omvormer).

Dit zal er voor zorgen dat het rendement van de totale installatie hoger zal zijn.

Offerte zonnepanelen

Bent u geïnteresseerd? Vraag dan vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen aan of neem eerst een kijkje bij door ons gerealiseerde projecten.

 

0598 361420

 Duurzame          energie voor    iedereen bereikbaar.

Contact Solarcentrum Veendam

Zonne-energie project

Werkgebied Solarcentrum Veendam

schadu

Zonne-energie projecten Annen

Zonne-energie project Veendam

Voordelen zonnepanelen en zonne-energie

Duurzaam, milieuvriendelijk, onderhoudsarm en geruisloos. Met zonnepanelen kunt u op termijn geld besparen, bent u minder afhankelijk van uw energieleverancier en stijgt uw woning in waarde.

Meer voordelen?

Project: Muntendam

Zonnepanelen Muntendam

Op bovenstaande afbeelding ziet u een project in Muntendam aan de Domela Nieuwenhuisweg. Bij dit project zijn 12 Mono kristallijne panelen gemonteerd van Suntech. Deze panelen hebben een vermogen van 245 Wp in combinatie met een SMA SB3000 TL omvormer.

Meer projecten

Contactgegevens

Solarcentrum Veendam
Demeterlaan 4
9641 ML VEENDAM
info@solarcentrumveendam.nl
0598 361420

Solarcentrum Veendam

 

Nu geen BTW op aanschaf zonnepanelen. Uw voordeel: 21%

Zonne-energie

Wat zeggen onze klanten?

“Sinds kort maken we gebruik van de zonnepanelen van Solarcentrum Veendam. Ze waren snel geleverd en snel geplaatst. Bedankt voor de fijne samenwerking”

- P. Pepping

Project: Wildervank

Zonnepanelen Wildervank

Hier ziet u een project van ons in Wildervank aan de Nulwijkskade. Het project bevat een systeem op een garage. Op dit garagedak zijn 12 zonnepanelen van Suntech gemonteerd. Deze zonnepanelen hebben een vermogen van 195 Wp in combinatie met een SMA SB2100 TL.

Meer projecten

Veel gestelde vragen

Offerte  op maat

Rekenvoorbeeld

Rekenvoorbeeld
Offerte zonnepanelen aanvragen
Solarcentrum Veendam
Veel gestelde vragen